



DOSSIER 3

Fases
Primera Fase
Primera fase: Que volem saber o fer(Escollir el tema i recollir coneixements previs). Un projecte no és millor perquè sigui escollit democràticament. L’elecció del tema no és altament important.
Vàries opcions per escollir el tema:
-
Pluja d’idees dels alumnes.
-
Detectar interessos i preocupacions dels nens i nenes.
-
Coses que passen a l’aula i són problemes o interessos propers. És més important el que passi a dins l’aula, ja que repercuteix directament a l’infant.
-
El tema és escollit per la professora juntament amb algunes altres persones, la proposta s’ha de debatre i ser acceptada pels alumnes.
Com podem extreure els coneixements previs dels alumnes sobre el tema escollit?
Aprenentatge dialògic o diàleg socràtic: És una manera de conduir una conversa, sense donar respostes i potenciant diferents maneres de pensament d’alt nivell. És una tècnica per potenciar la conversa i per extreure els coneixements previs dels alumnes.
Diàleg socràtic: Sòcrates feia preguntes per afavorir que el deixeble descobrís el coneixement que esperava que descobrís sense dir-li directament la resposta.
El que fa el mestre amb el diàleg socràtic, és preguntar en comptes de donar una resposta, perquè l’infant tregui la solució per ell mateix. La mestra allarga la conversa i fa que l’infant pensi per ell mateix.
El mestre disposa d’unes preguntes per dur a terme el diàleg socràtic. Potència la conversa sense donar respostes.
-
Preguntes per clarificar.
-
Preguntes per comparar.
-
Preguntes per motivar la creativitat. Com ara diferents punts de vista, conjectures, supòsits, etc.
-
Raons i evidencies.
-
Preguntes de rellevància.
-
Preguntes d’acord i desacord.

