
Atenció involuntària: Vinculats als reflexes i la supervivència, la tenim des del naixement. Exemple: Sentir el nostre nom.
Atenció voluntària
-
Atenció selectiva: Atenció a un determinat estímul inhibint la resta d’estímuls.
Exemple: Els infants de 6 a 12 mesos tenen intencionalitat de seleccionar una cosa i deixar-ne d’altres, però de fet no hi ha prou amb aquesta intencionalitat, els hi costa inhibir la resta a causa de la immaduresa prefrontal.
-
Atenció dividida: Atenció a dos o més estímuls alhora. Multitasking.
La nostra atenció no es pot dividir, si es divideix baixa el rendiment de l’atenció i genera estrès. Només hi ha una excepció, quan una activitat requereix menys atenció o és automatitzada, com per exemple: cuinar i mirar la tele. L’atenció dividida en els infants els hi costa més que als adults.
-
Atenció sostinguda: Mantenir l’atenció per un període prolongat de temps.
Els infants són capaços de mantenir l’atenció durant 15 a 30 minuts. Per poder prolongar aquest període és necessari de recompenses intermèdies. Les millors hores per fer tasques són al mig matí i a mitja tarda. I els millors dies dimarts, dimecres i dijous.

Tipus d'atenció
L’atenció es pot dividir en dos grans grups, voluntària o involuntària. Serà voluntària quan dirigim la nostra atenció seleccionant l’estímul o estímuls conscientment, en canvi, serà involuntària quan ens dirigim a l'estímul per un acte reflex.
L’atenció conjunta o l’atenció compartida esdevenen les primeres formes d’atenció selectiva, dividida i sostinguda de manera natural.
Exemple: Activitat de mirar un còmic un adult amb l’infant.
Es tracta d’una atenció conjunta, atenen dues persones a una mateixa cosa. Aquesta activitat presenta les 4 atencions:
• Atenció involuntària des que neix.
• Atenció selectiva per fer cas a l’escena que marca el dit de l’adult.
• Atenció dividida, l’infant atén a l'adult i l’estímul.
• Atenció sostinguda, perquè està l’adult, l’infant manté l’atenció.